Czech English German Russian

Recept na vynikající rychlý dezert od paní Bratové

4 vejce, 20dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 1 prášek do prečiva, 1 dcl oleje, 1 dlc mléka, kakao dle potřeby

uděláme piškot a pečeme 20 minut na 160 stupňů

Krém:

500 ml bílý jogurt + 300 ml vody + 2 vanilkový puding

uvaříme puding, přidáme cukr moučku dle chuti a málo CREME BONJOUR a vyšleháme hladký krém, který natřeme na vychladlý piškot.

Povrch dezertu posypeme nastrouhanou Margotkou nebo skořicí či grankem

Recepty na citrónové košíčky, dezerty z odpalovaného těsta a mandlovou bábovku z cukrářského workshopu

Pečení košíčků

Citrónové košíčky – košíčky plněné lehkým citrónovým krémem

Citrónové košíčkyJedná se o košíčky z lineckého těsta, které jsou naplněny lehkým citrónovým krémem a poté ozdobeny sněhem a opáleny flambovací pistolí.

Těsto: 250g změklého másla, 125g moučkového cukru, 3 vejce, 500g hladké mouky, 1/2 čajové lžíce prášku do pečiva Máslo a cukr smíchejte, dokud není směs světlá a nadýchaná. Postupně přidejte vejce. Nakonec přidejte prášek a mouku. Vypracujte těsto. Dejte na 30 minut do lednice.

Krém: 220g moučkového cukru, 4 čajové lžíce pudinkového prášku, 150ml citrónové šťávy, 4 velká vejce, 1 lžíce citrónové kůry

Sníh (meringue) : 3 velké bílky, špetka soli, 110g krupicového cukru

Postup: Nejprve si upečte košíčky. Těsto přejedeme dírkovací formou. Naplníme košíčkové formy a pečeme dozlatova při teplotě 180 stupňů asi 20 minut.. Mezitím si připravíme krém. V hrnci smíchejte cukr a pudinkový prášek. Přidejte šťávu a postupně vejce. Nakonec přidejte kůru. Dejte na mírný plamen a vařte do zhoustnutí, asi 10 minut. Náplň nalijte do korpusu a uhlaďte. Nechejte úplně vychladnout. V míse ušlehejte bílky s cukrem a solí dotuha. Sníh dejte do cukrářského sáčku a nastříkejte na koláč. Flambovací pistolí sníh opalte.


Pečení odpalovaného těsta

Dezerty z odpalovaného těsta: Eclairs (banánky) a Paris-Brest (věnečky)

Suroviny: 250gmásla, 1/2 lžičky cukru, 1/2 lžičky soli, 340g hladké mouky, 10-12 vajec (podle velikosti), 475ml vody Postup: Máslo, vodu, cukr a sůl dejte do hrnce a přiveďte k varu. Do vařící směsi nasypte mouku a odpalujte. Nechejte krátce vychladnout a poté směs přendejte do mixéru. Postupně zašlehávejte vejce. Na plech vyložený pečícím papírem nastříkejte tvary pro Eclairs a Paris-Brest. Vložte do trouby a úplně usušte. Po upečení nechejte úplně vychladnout.

EclairsEclairs - pomerančový krém Suroviny: 250ml mléka, 5 žloutků, 50g krupicového cukru, 25g pudinkového prášku, 1/2 čajové lžíce soli, 50ml smetany, 50g čokolády, kůra z 1 pomeranče Postup: Mléko dejte do hrnce a přiveďte k varu. V míse smíchejte žloutky, cukr, pudink, sůl a kůru z jednoho pomeranče. Zalijte vařícím mlékem a promíchejte. Vraťte na plamen a vařte, dokud krém nezhoustne. Vychladlým krémem naplňte Eclairs a vrchní část namáčejte do čokolády.

Paris-BrestParis-Brest - krém Suroviny: 250g krupicového cukru, 50g medu, 125ml horké smetany, špetka soli, 4 žloutky, 1 vejce, 25g pudinkového prášku, 60g krupicového cukru, 230ml mléka, vanilkový lusk, 200g másla, 50g plátků mandlí, moučkový cukr Postup: Připravte si z cukru a medu tmavý karamel. Přilijte horkou smetanu a vymíchejte v krém. Mléko a rozpůlený vanilkový lusk dejte do hrnce a přiveďte k varu. V míse smíchejte žloutky,vejce, cukr, sůl a pudinkový prášek. Do směsi nalijte vařící mléko, promíchejte, vraťte na plamen a uvařte do zhoustnutí. Obě směsi nechejte vychladnout. Máslo dejte do mixéru a našlehejte. Přidejte žloutkový krém a nakonec karamelový krém. Kolečka rozpulte a naplňte krémem. Posypte plátky mandlí a přiklopte druhou polovinou. Posypte moučkovým cukrem. Podávejte.


Mandlová bábovkaMandlová bábovka

Suroviny: 150g vlažného mléka, 15g droždí, 150g hladké mouky, 80g rozinek, 140g změklého másla, 5g moučkového cukru, 5g vanilkového cukru, kůra z 1/2 citrónu, 2 velká vejce, 250g hladké mouky, špetka muškátového oříšku, 50ml horkého mléka, 20 loupaných celých mandlí

Postup: V míse smícháme mléko, droždí a mouku. Necháme nakynout asi 10 minut. Rozinky namočíme do horké vody, aby nám změkly. Máslo dáme do mixéru, na nízkou rychlost šleháme, dokud není světlé a nadýchané. Přidáme moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl, kůru. Zvýšíme rychlost. Šleháme asi 5minut. Postupně přidáme vejce. Přidáme kvásek. Poté přidáme druhou várku mouky, muškátový oříšek, mléko. Mícháme asi 4 minuty, aby měl lepek čas začít pracovat. Rozinky osušíme a přimícháme do těsta. Již ručně jinak by nám obarvily těsto a rozdrtily by se. Těsto vložíme do mísy, kterou lehce vytřeme olejem. Zakryjeme a necháme na teplém místě asi 40 minut kynout. Bábovkovou formu vymažeme máslem. Necháme ztuhnout a poté vysypeme moukou. Dno vyložíme mandlemi ve stejném směru. Těsto dáme do formy a necháme znovu 40 minut kynout. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vejce rozmícháme se špetkou soli a potřeme povrch bábovky. Pečeme asi 40 minut. Po upečení ihned vyndáme z formy, jinak by nám bábovka navlhla. Jakmile vystydne, posypeme ji moučkovým cukrem. Těsto je po upečení velmi křehké a proto buďte při vyklápění z formy opatrní.

Recept na karamelovou halvu z přednášky o cestě po Himálaji

Kameny

V pondělí 25.3. 2013  k nám do knihovny přijel cestovatel Pavel Kovář, který se právě vrátil z putování po Himálaji, vyprávět zážitky ze své cesty. Audiovizuální projekce byla doplněna ochutnávkou čaje z 24 tibetských bylin a tamního sladkého jídla - halvy.

Karamelová halva

Suroviny: 2,5 dl hrubé krupice, 3,5 dl přírodního cukru, 120 g másla, 8 dl vody nebo vody a mléka, 3 polévkové lžíce rozinek

Postup: V hrnci se silným dnem rozehřejte kousek másla a přidejte cukr. Občas zamíchejte. Když se cukr začne rozpouštět a hnědnout, zrychlete míchání a dávejte pozor, abyste karamel nepřipálili. Když je cukr napůl roztavený a má zlatohnědou barvu, přilijte horkou vodu s promytými rozinkami a nechte na slabém plameni vařit, aby se všechen karamel rozpustil. Pokud používáte vodu a mléko, přidejte horké mléko až později, když je karamel rozpuštěný, mohlo by se srazit. Zatímco se karamel rozpouští ve vodě, v dalším hrnci s tlustým dnem rozpusťte máslo a na mírném plameni pražte krupici. Často míchejte a dávejte pozor, abyste krupici nepřipálili. Když je krupice stejnoměrně opražená do zlatohněda, odstavte ji z plamene a ihned přilijte vařící karamelový sirup. Pozor, abyste se neopařili - prudká reakce! Dobře rozmíchejte, přiklopte a vařte na velmi slabém plameni. Občas zamíchejte. Halva je hotová tehdy, když se odlepuje od stěn hrnce a zrníčka krupice jsou průsvitná a nafouknutá. Asi pět minut před koncem vaření můžete přidat rozpůlené švestky nebo jiné ovoce (banány, hrušky, jablka, meruňky...).

   
Copyright © 2017 Knihovna Sokolov. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.