Recepty na pařížské kostky a kokosové řezy z Přátelského posezení knihovníků

Pařížské kostkyPařížské kostky

Těsto: 440 ml polohrubé mouky, 220 ml cukru, 110 ml oleje, 220 ml vlažného mléka, 2-3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 3 celá vejce

Krém: 2 šlehačky na šlehání - min. 33%, 2 čokolády ledových kaštanů

Na posypání: 1 čokoláda Margot

Postup: Krém si udělejte den předem! Na plotně svaříme šlehačku (musí vařit!) s nalámanými kaštany a dáme vychladnout do lednice do druhého dne! Elektrickým šlehačem vypracujeme těsto a dáme péct do vymazaného a vysypaného plechu (36x26). Po vychladnutí korpusu natřeme krém, který jsme vyšlehali do tuha a posypeme hustě nastrouhanou margotkou.

Poznámka: Nepoužívat ztužovač a šlehačku, ihned šleháme na nejvyšším stupni, tak dosáhnete krásného, hustého krému! Pokud máte k dispozici pouze šlehačku o nižší tučnosti než 33%, přihoďte do horké svařené šlehačky s kaštany plátek másla, tak asi 10-20 g (20 g při tučnosti šlehačky 25%), nechte rozpustit a vychladit.


Kokosové řezyx bílkovéKokosové řezy bílkové

Těsto: 7-8 bílků, 300g mouč. cukru, 250g strouhaného kokosu, 3 lžíce polohr. mouky

Postup: Bílky ušleháme do sněhu, postupně přisypeme cukr, kokos a nakonec mouku, nalijeme do vym. a vysyp. plechu a upečeme dorůžova

Krém: 7-8 žloutků, 6 lžic mouč. cukru, 3 lžíce hl. mouky, 3 lžíce mléka, 250g másla(1/2 může být Hera)

Postup: Všechny suroviny smícháme a ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí a po vychladnutí všleháme do změklého másla , krémem potřeme těsto. Nakonec přelijeme čokoládovou polevou