Czech English German Russian

Recept na karamelovou halvu z přednášky o cestě po Himálaji

Kameny

V pondělí 25.3. 2013  k nám do knihovny přijel cestovatel Pavel Kovář, který se právě vrátil z putování po Himálaji, vyprávět zážitky ze své cesty. Audiovizuální projekce byla doplněna ochutnávkou čaje z 24 tibetských bylin a tamního sladkého jídla - halvy.

Karamelová halva

Suroviny: 2,5 dl hrubé krupice, 3,5 dl přírodního cukru, 120 g másla, 8 dl vody nebo vody a mléka, 3 polévkové lžíce rozinek

Postup: V hrnci se silným dnem rozehřejte kousek másla a přidejte cukr. Občas zamíchejte. Když se cukr začne rozpouštět a hnědnout, zrychlete míchání a dávejte pozor, abyste karamel nepřipálili. Když je cukr napůl roztavený a má zlatohnědou barvu, přilijte horkou vodu s promytými rozinkami a nechte na slabém plameni vařit, aby se všechen karamel rozpustil. Pokud používáte vodu a mléko, přidejte horké mléko až později, když je karamel rozpuštěný, mohlo by se srazit. Zatímco se karamel rozpouští ve vodě, v dalším hrnci s tlustým dnem rozpusťte máslo a na mírném plameni pražte krupici. Často míchejte a dávejte pozor, abyste krupici nepřipálili. Když je krupice stejnoměrně opražená do zlatohněda, odstavte ji z plamene a ihned přilijte vařící karamelový sirup. Pozor, abyste se neopařili - prudká reakce! Dobře rozmíchejte, přiklopte a vařte na velmi slabém plameni. Občas zamíchejte. Halva je hotová tehdy, když se odlepuje od stěn hrnce a zrníčka krupice jsou průsvitná a nafouknutá. Asi pět minut před koncem vaření můžete přidat rozpůlené švestky nebo jiné ovoce (banány, hrušky, jablka, meruňky...).

   
Copyright © 2017 Knihovna Sokolov. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.